Alla vet nog hur skönt det kan vara att ta på sig en riktig yllekofta när det är kallt ute. Ullen har flera bra egenskaper som gör att materialet lämpar sig extra väl för varma vinterkläder. Men vilka är dessa egenskaper och hur får man fram en ylletröja?
Ull är egentligen pälsen från olika djur. I Sverige associeras den kanske mest med tamfår, men även pälsen från till exempel lamor, alpackor, kameler, getter, marsvin och kaniner (angora) kallas för ull och används till att skapa textiler och klädesplagg på samma sätt som fårull. Man tror att tamfåren började avlas mot att vara ulliga runt år 6000 f. Kr. Innan dess var de vilda fåren mer håriga än ulliga. De första klädesplaggen gjorda av ull tros ha gjorts 2000-3000 år efter det, men det äldsta bevarade europeiska klädesplagget är från år 1500 f. Kr. Ullen skulle komma att få stor betydelse för ekonomin och handeln i flera delar av världen under lång tid. Bland annat byggde familjen Medici, bankirfamiljen från Florens, upp sin förmögenhet tack vare en ullbaserad textilindustri. I denna industri ingick inte bara produktionen av ull, utan också färgning av ullen och färdigställandet till olika plagg.
Idag har dock ullens kommersiella betydelse minskat betydligt till förmån för bomull och syntetiska material. Det finns dock mycket som talar för ullen som material. Till exempel kan ullen absorbera så mycket fukt som en tredjedel av sin egen vikt. En av ullens unika aspekter är att materialet värmer även om det är fuktigt. Dessutom antänder ull vid mycket högre temperaturer än andra material. Därför är ull förstahandsvalet när det gäller material i arbetskläder för brandmän, soldater och andra som kan komma i kontakt med eld under sitt arbete.
För att skapa ullgarn måste man först klippa det djur ullen kommer ifrån. Ullen ska sedan kardas, det vill säga kammas genom två mycket fintandade borstar, för att sedan spinnas till garn, som i sin tur kan vävas till textil.
Förutom ullens positiva egenskaper för människan, är den också positiv för miljön. Det används inga kemikalier i skapandet av ull, och eftersom ullen är naturligt smutsavvisande behövs bara mycket milda tvättmedel för att få rent plaggen. Kort sagt vinner alla på att då och då bära naturmaterialet ull.