Siden tillverkas av silke och har sitt ursprung i Kina där det började tillverkas nästan 4000 år före Kristus. Det är de kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner in sig i när de förpuppas som används. Det finns två sorters silke, mullbärssilke, som odlas i mullbärsträd och tussahsilke, även kallat vildsilke efter som det inte är odlat. Därmed går det inte heller att bestämma dess grundfärg. Tussahsilket kan inte kokas, vilket innebär att det protein, cericin, som binder samman trådarna inte kan avlägsnas. Detta gör tussahsilket något grövre och ojämnare. Grundfärgen kan variera från vit till mörkgrå, beige och gult. Det siden som först erövrade väst var tussahsilke från Thailand.

Vackra klänningar i vackra tyger

Den kände modeskaparen Lars Wallin arbetar med sidentyger. Han har gjort sig känd för att skapa unika kläder i exklusiva material. Han gör bland annat scenkläder till både svenska och utländska melodifestivalsartister. Till exempel var det han som designade och skapade den blå klänning som Carola bar när hon vann svenska melodifestivalen med låten ”Evighet” 2006. Wallin skapar även klänningar till det svenska hovet och har blivit omtalad för de klänningar han skapat åt kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine. 1995 tilldelades Lars Wallin Damernas Värld Guldknappen, ett pris som delas ut sedan 1982 till en svensk modeskapare, för att främja svensk kläddesign. Som kuriosa kan också nämnas att Wallin designade senaste förpackningen till margarinet Flora.

Agenten som blev sidenexportör

Jim Thompson var en amerikans arkitekt som under andra världskriget värvades till OSS, föregångaren till CIA. Efter kriget skickades han till Ceylon, nuvarande Sri Lanka, för att därifrån hjälpa Thailand mot ockupationsmakten Japan. När ockupationen var över fortsatte han till Thailand där han först drog sig ur ett hotellbygge för att sedan intressera sig för siden. Han köpte upp tyger från de bästa väverskorna, kvinnor som arbetade hemifrån. Sedan exporterade han sidenet till USA. I början var intresset svalt, men när han lyckades sälja ett parti till scenkläder för en teaterföreställning upptäckte Amerika sidenet. Thompson försvann spårlöst under en promenad i Malaysia 1967. Hans hus i Bangkok är nu museum och här säljs också det finaste thailändska sidenet.