Det är ingen slump att till exempel Gant barnkläder tillverkas mer och mer av naturmaterial. Allt fler har nämligen insett att de naturliga materialen har fler fördelar än syntetmaterial och dessutom blir det mer trendigt att vara miljömedveten. Men varför är det bra att välja barnkläder av naturmaterial?

Är naturmaterial dyrare?

Tittar man på Gant barnkläder är priserna inte direkt mycket högre på de plagg som är tillverkade av naturmaterial om man jämför med de syntetiska plaggen. Några kronor kan det skilja men man får en bättre hållbarhet som väger upp mycket. Vissa klädesmärken kan såklart ta lite mer betalt för miljövänliga och naturliga kläder men i regel har det att göra med själva märket.

Varför välja naturmaterial till barnen?

Det finns flera anledningar till att välja kläder av naturmaterial. För det första slipper du gifter i plaggen vilka kan skapa allergier eller störa utvecklingen hos barnen. För det andra är barnkläder i naturmaterial mer hållbara. Tar man hand om kläderna kan de gå i arv genom flera generationer – något som syntetmaterial i regel inte klarar.

En annan anledning är att plaggen helt enkelt är miljövänliga. Syntetmaterial sliter på miljön något otroligt och många gånger kan materialen inte heller komposteras utan måste brännas vilket inte heller är miljövänligt.

Var finner man barnkläder av naturmaterial?

I dag har barnkläder i naturmaterial blivit lite vanligare och man behöver inte längre gå till specialbutiker för att hitta dem. De finns i flera större barnklädesaffärer med normal sortering och man kan såklart även hitta dem online. Söker man efter Gant barnkläder finns de också i märkets egna butiker vilket är en stor fördel.

Eftersom kläderna håller så bra kan det också löna sig att titta på second hand. Då kan man spara en del pengar samtidigt som man gör miljön en tjänst när kläderna får användas till ännu ett barn.

Skötsel av barnkläderna

Att sköta barnkläder i naturmaterial är i regel enklare än att ta hand om syntetiska material. De naturliga materialen har en tendens att stöta ifrån sig smuts och fläckar på ett naturligt sätt, och dessutom andas de bra. I många fall kan man alltså bara skölja upp plaggen och hänga dem på tork.

De flesta naturmaterial går också utmärkt att tvätta i tvättmaskin, antingen på 40 eller 30 grader. Underkläder kan med fördel tvättas på 60 grader utan att de krymper. Tänk dock på att naturmaterial ibland kan släppa lite färg under de första tvättarna!