Om du är intresserad av kläder i naturmaterial är du säkert också intresserad av att slippa gifter i dina plagg. Många konventionella färger innehåller kemikalier som är allt annat än nyttiga för hälsan. Väljer du däremot att ge dina plagg ny färg med hjälp av växtfärg kan du färga på ett säkert och giftfritt sätt. Här berättar vi om hur du gör för att själv odla dina växtfärger.

Växter som ger färg

Det finns mängder av växter som du kan odla och som sedan ger vacker färg till dina textiler. Rödbetor ger till exempel en djup lila-rosa färg medan morot och gul lök ger en gul färg. Är du ute efter gröna nyanser så fungerar till exempel sommarrudbeckia och grön vass. Faktum är att du kan växtfärga i nästan alla upptänkliga nyanser. För att kunna ha växter att färga med behöver du först så frön. Fröer av hög kvalitet hittar du enkelt hos Florea, en mycket välsorterad nätbutik som säljer allt från frö till tomat till frö till sommarblommor. Det roliga med att odla själv är att du inte bara får växtfärger, du får även grödor att både äta och njuta av.

Så växtfärgar du

Att växtfärga kan göras på flera olika sätt. Vanligt är dock att man gör något som kallas att beta av tyget först. Detta är en process man låter tyget genomgå för att färgen ska hålla. Kom ihåg att det bara är naturmaterial som går att färga på det här sättet, till exempel bomull, siden och lin. När tyget är betat kokar du upp den växt du vill färga tillsammans med vatten och en skvätt ättika. Du låter sedan ditt tyg dra i färgen tills det fått önskad nyans. Här kan du läsa mer om hur du lyckas med växtfärgningen. Köper du frön från Florea kan du också vara säker på att du får växter av hög kvalitet.