Vill du gärna köpa ekologiska kläder? Bära plagg tillverkade i hållbara, miljövänliga textilier? Då kan bambun vara ett alternativ för dig. Bambun har gått från att vara en dekorativ växt både inne och utomhus till att skördas för tillverkning av produkter inom flera områden. Växten har blivit populär vid tygtillverkning då materialet blir mycket mjukt och följsamt, det har också antibakteriella egenskaper och låter huden andas vilket gör att det passar bra för de med känslig hud. Bambun är en favorit hos ekologiska företag men se till att läsa det finstilta för att välja bambu som är snäll mot både dig och miljön.

Bambu i textilvärlden

Textil gjort av bambu är hudvänligt och ger en behaglig, lyxig känsla. För några år sedan började strumpor i bambu dyka upp i välsorterade butiker, underkläder följde och idag tillverkas allt från underställ till klänningar och sängkläder i detta fantastiska material. Tillverkningen av textilier har i regel en omfattande, negativ påverkan på miljön men bambun odlas organiskt, fritt från bekämpningsmedel. Textilindustrin tjänar på ekotänk eftersom det ger plats för mindre företag att blomstra. Den västerländska tillverkningen av textilprodukter har i stort sett försvunnit men i takt med att efterfrågan på ekologiska alternativ och så kallat ”slow fashion” blir större har en marknad för textilindustri åter skapats i västvärlden, om än i liten skala.

Material för framtiden

Bambun förespråkas av företag som tillverkar ekologiska kläder och kallas ofta för framtidens material, men all bambu är inte lika miljövänlig som det påstås. Ur odlingssynpunkt är bambun bättre för miljön än till exempel bomull, men förädlingsprocessen är inte speciellt snäll mot varken människa eller miljö. En stor del av de klädesplagg som är tillverkade i bambu består nämligen av något som kallas viskosbambu, för att framställa detta material krävs stora mängder giftiga kemikalier som förstör bambuns positiva egenskaper. Vill du njuta av bambuns alla underbara kvaliteter samtidigt som du är säker på att du köpt ett plagg framställt på ett så miljövänligt sätt som möjligt ska du efterfråga bambu som är mekaniskt framställd och eko-certifierad.