När du ska ut och vandra behöver du klä dig rätt för vädret, årstiden och de regioner du kommer att vistas i. Med lager-på-lagerprincipen där du använder kläder i naturmaterial kan du vara rätt klädd i alla väder, och principen är mest användbar när det är kallt och blåsigt. För att kunna vandra längre sträckor behöver du också ha med dig rätt färdkost, som är enkel att äta även när du går i kuperad terräng.

En bra bas är gott Wasa knäcke som håller blodsockret länge och kan hållas i en hand medan du går. Knäckebrödet finns i flera olika smaker vilket gör det lätt för dig att välja en variant som ger god mättnad samtidigt som det inte är för skrymmande i ryggsäcken. Fullkornsråg och fibrer håller dig mätt och kan enkelt kombineras med en energigivande dryck.

Vandring på semestern

Vandringsresor blir allt mer populära tack vare möjligheten att kombinera semester och fysisk aktivitet. Svenska Turistföreningen har sett ett ökat intresse sedan flera år tillbaka, där 40 procent av landets invånare uppger att vandring är den bakomliggande orsaken till varför de reser inrikes. Det är ett härligt sätt att upptäcka Sverige och du kan göra både kortare och längre vandringar beroende på dina önskningar och behov.

Kläder i naturmaterial är bäst

När du är ute och vandrar är det klokt att välja kläder i naturmaterial, då kläder gjorda av syntet är dåliga på att suga upp fukt och kan göra dig svettig och kall. Kläder i syntetiska material framställs via kemiska reaktioner på ett konstgjort sätt, medan kläder i naturmaterial kommer direkt från naturen. Akryl är ett av de vanligaste materialen i kläder och är i princip gjort av plast. Det kan inte suga upp fukt och skapar inte värme, vilket leder till att du svettas hela tiden och plagget hamnar som en kall hinna på huden.

Packning och mat

En fjälltur kräver ordentlig förberedelse där du behöver ha med dig ett antal nödvändiga saker. Om du planerar en längre tur behöver du flera ombyten och utrustning som har anpassats efter var du kommer att övernatta. Packningen kan kompletteras beroende på om du kommer att bo i stuga eller tält, och det är klokt att packa kläder i naturmaterial och ull. När du vandrar mellan fjällstugorna som drivs av Svenska Turistföreningen kan du ofta komma förbi butiker där det finns möjlighet att handla drycker och mat. Med lite tur hittar du gott Wasa knäcke som håller dig mätt när du tar in de vackra vyerna på fjället. Ska barnen med på fjällvandringen? Då behöver de samma utrustning som du, men med lite extra saker i ryggsäcken blir turen roligare för de unga. Du kan packa ner några små lätta leksaker och lägga till lite torkad frukt och nötter i packningen.