Det blir allt mer vanligt att använda naturmaterial i kläder. Fördelen med naturmaterial är att det är mer hållbart både för miljön och hälsan. Naturmaterial behandlas inte med kemikalier som med andra tyger och man skonar både den egna hälsan och miljön.

Naturmaterial och ekologiskt – en miljövänlig process

Naturmaterial i kläder brukar bestå av hampa, bomull, ull, lin, bambu och andra material från olika växter. När det kommer till bomullstillverkning inom den vanliga industrin, har den enligt WHO blivit en belastning för jorden då bomull kräver mycket sötvatten. Vid traditionell bomullstillverkning i massindustrin, används även en hel del kemikalier i bomullstillverkning. Nu har det blivit allt mer vanligt att man odlar bomull genom ekologisk odling och där är förutsättningarna enormt mycket bättre. Inom ekologisk bomullsodling använder man inga kemikalier och man odlar bara där förutsättningarna med vatten är goda. Ett annat material som påminner mycket om lin är hampa. Hampa är en av våra äldsta kulturväxter genom tiderna och man behöver inga kemikaliska processer i textiltillverkningen. En annan fördel med hampa är att den anpassar sig efter väder. Hampa värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Om man själv vill börja odla växter för tygtillverkning eller något annat användningsområde kan man börja i liten skala. Växter kan behöva en smart pallkrage som är en praktisk låda, oftast i trä, för effektiv förvaring.

Bambu är något som har blivit allt mer trendigt och bekvämt att använda. Det finns många fördelar med att använda bambu i kläder som till exempel att det är hudvänligt, låter huden andas och är mjukt och följsamt. Det finns även andra praktiska och bra skäl till att använda bambu, som till exempel att bambu skyddar mot UV-ljus och är antibakteriellt. Något som troligen inte alla har hört talas om är kläder i mjölkfiber som man framställer genom torkad mjölk. Fördelarna med kläder av mjölkfiber, är att det är extremt slitstarkt, mjukt och hudvänligt. Mjölfiber brukar ofta blandas med annat material som till exempel bomull.

Att tänka på vid köp av naturmaterial

Om man värnar om miljön och den egna hälsan, finns det många bra tips när man handlar miljövänliga kläder som man kan tänka på. Man ska även vara medveten om hur man verkligen tvättar sina kläder. Ett miljömedvetet agerande betyder att man inte bara köper kläder i bra material, utan även använder miljövänligt tvättmedel och mjukmedel. Ett annat bra tips är att köpa förre kläder som är riktigt hållbara i längden. Vill man vara riktigt säker på en hållbar tillverkningsprocess, ska man leta efter kläder märkta med GOTS. Namnet står för Global Organic Textile Trading och kan garantera en ekologisk hantering i alla led. Framtiden förändras och genom att välja ekologiska naturmaterial i kläder, gör vi både oss själva och jorden en stor tjänst.