Medvetenheten om miljön växer mer och mer. Klädindustrin påverkar onekligen miljön och att shoppa smart och miljövänligt blir allt vanligare. Vi vill nog alla slippa handla frystorkad mat hos beredskapskungen.se, till följd av miljöförstöring som resulterat i naturkatastrofer. Ett första steg för att undvika detta är att handla klimatsmarta kläder. I djungeln av den enorma klädindustrin är det lättare än du kanske tror att göra smarta val och öka medvetandet.

I Sverige uppges vi handla så mycket som 13 kilo kläder per person per år. Utav dessa 13 kilo slänger vi bort hela 8 kilo. Detta innebär att vi i Sverige varje år slänger bort och bränner ungefär 80 miljoner kilo kläder. Bara i Sverige. Ur ett globalt perspektiv är detta ohållbart. Som konsumenter är vi alla ansvariga att göra medvetna val som är snälla mot miljön. Därför måste vi först och främst minska vår konsumtion. Återvinningsprogram måste också implementeras för att undvika att kläder slängs. Ett bra tips är att skänka gamla kläder till second hand butiker, eller helt enkelt sälja kläderna vidare. Samtidigt som du värnar om miljön tjänar du samtidigt en liten slant. Det tackar nog de allra flesta ja till.

Hampa – ett naturvänligt material

Hampa är bra på grund av en rad olika anledningar. En av dem är att det är väldigt slitstarkt, vilket ger hampakläder ett väldigt långt liv. Hampa användes redan för tusentals år sedan och har på senare år fått ett uppsving. Materialet har många miljöfördelar. Bland annat har det väldigt låg vattenförbrukning och giftfri odling. Dessutom växer hampa snabbt och kan växa i näringsfattig jord. På grund av de många fördelarna med hampa kan detta komma att bli framtidens alternativ till bomull. Just nu är det vanligt att tillverka kläder av bomull. Inom en snar framtid kan det komma att ske ett skifte i klädproduktion. I nuläget är hampakläder inte så vanliga som kanske skulle önskas. Dock är det möjligt att klicka hem plagg sydda av hampa. Utvalda återförsäljare säljer i butik, men att shoppa online ger ett bredare utbud.

Tips för att handla mer miljösmart

  • Undvik att shoppa fast fashion, eller snabbt mode. Fast fashion är mode som kännetecknas av låga priser och ständigt nya kollektioner. Ses säljas av stora modekedjor,
  • Shoppa second hand. Återanvända kläder lämnar inte lika stort avtryck på miljön när de inte involverar nyproduktion och transport.
  • Leta kläder som är GOTS märkta. Det står för Global Organic Textile Trading och garanterar ekologiska hållbara kläder som är etiskt märkta.
  • Handla lokalt i den mån det går. Kläder som producerats i Sverige har inte rest lika långt och har mindre påverkan på miljön.
  • Tänk även på hur ofta du tvättar dina kläder. Ofta tvättar vi våra kläder för ofta. Var också noga med att använda ett miljömärkt tvättmedel.