Det finns flera anledningar till att man kan vilja använda kläder av naturmaterial. Det kan vara både för ens egen skull och för miljöns skull – det finns fördelar för båda två då man bär kläder i naturmaterial.

Ett klassiskt naturmaterial är hampa. Hampa är en växt som till skillnad från till exempel bomull är mycket resistent mot angrepp från parasiter under odlingen. Det gör att man inte behöver använda sig av några kemikalier eller bekämpningsmedel. Hampa känns till texturen ungefär som linne (ett annat naturmaterial, som skapas av växten lin), men går att skapa mer eller mindre grovt. Historiskt har hampa använts till både skor och kläder i Sverige, men numera är odling av växten förbjuden här eftersom den också används som drog.

Även bomull är ett naturmaterial, och ett av de vanligaste. Vid odling av bomull krävs dock ofta kemikalier, varför ekologisk bomull är at föredra ut miljösynpunkt. Ett annat, mer exotiskt naturmaterial, som blivit allt vanligare även i Sverige, är bambu. Bambu blir en mjuk textil som låter huden andas och som har naturligt antibakteriella egenskaper. Dessutom är bambun mycket lätt och miljövänlig att odla, eftersom den liksom hampan är tålig, och den inte kräver några bekämpningsmedel.

Att bära kläder av naturmaterial är ett bra sätt att minska antalet kemikalier som man kommer i kontakt med dagligen. Forskning visar på att vissa av de kemikalier som finns i syntetmaterial i kläder kan ha allergena eller cancerframkallande effekter. Eftersom naturmaterialen inte behandlas med kemikalier är de säkrare. Som nämnts ovan är det också mer miljövänligt att odla och framställa textil utan till exempel bekämpningsmedel. Plagg i naturmaterial är också hållbara. Det visar bland annat en affärsidé lanserad av Gudrun Sjödén som kallas ”Gudrun  Sjödén Vintage”. Under detta namn kan kunderna på Gudrun Sjödéns hemsida sälja sina begagnade Gudrun Sjödén-kläder och på så sätt ge dem ett längre liv. Gudrun Sjödén har alltid varit mån om att använda sig av just naturmaterial, och ungefär hälften av kläderna i sortimentet är gjorda av siden, olika typer av växtbaserade textilier och ekologisk bomull.

De flesta naturmaterialen har en lång historia och tradition både i Sverige och i världen. När du bär plagg gjorda av naturmaterial bidrar du därför dessutom till att föra de traditionerna och kulturarvet vidare.

Kläder av naturmaterial 2

 

Taggar: , , , , , , , ,