Kan det finnas något mer naturligt material än det som växer på oss själva? Så tänkte kanske Nina Sparr, en av de konstnärer och hantverkare i Sverige som tillverkar kläder och smycken av människohår. Nina är hårkulla, den femte generationen hårkulla i sin familj, och hon håller den gamla traditionen levande på släktgården i Vamås, i Dalarna. Nina är idag den enda hårkullan i Sverige som fortfarande är yrkesverksam, och även om efterfrågan på föremål tillverkade av hår är liten, finns den fortfarande. Nina tillverkar saker enligt beställning, och de som vänder sig till henne för att få ett föremål tillverkat av hår har oftast en personlig anledning: de kanske vill ha ett minne av en särskild person eller händelse. Håret får de bidra med själva, och det handlar då ofta om en släktings hår, en väns hår eller ens eget hår. För Nina betyder hennes arbete att hon får ta del av människors historier, något som hon känner skapar starka känslor när hon arbetar. Enligt Nina själv är det ett djupt, personligt och mycket speciellt arbete att vara hårkulla.10-32-13-42_640

De föremål som Nina skapar kan vara allt från brudkronor till handväskor till trosor. De senare blev mycket uppmärksammade då de ställdes ut på Vävstolsmuseet. Trosorna är dock inte bara ett konstverk, utan finns också till försäljning. De är tillverkade av 100 procent äkta människohår som inte har behandlats eller färgats, och finns i två modeller, en vanlig trosa och en stringtrosa. Nina själv erkänner dock att de inte är särskilt bekväma; eftersom håret ligger ”huller om buller” i väven blir de lätt stickiga. De flesta reaktionerna hon har fått på trosorna är att folk tycker att de är häftiga, och smaken är ju som bekant som baken – delad. Oavsett vad man har för klädsmak, hur ovanlig den än är, kan man hitta något man tycker om på allaannonser.nu.

Att skapa klädesplagg och smycken med hår är ett tidskrävande hantverk. Nina måste först noggrant välja ut de hårstrån hon kan arbeta med från de hårbuntar som doneras, och även efter att hon valt ut de bästa stråna måste hon arbeta mycket försiktigt, eftersom det är ett känsligt material. Nina arbetar dock på att utveckla nya metoder och nya användningsområden för hår, för att rädda hennes hantverk och få det att leva vidare.

 

Taggar: , ,