Hampa utvinns ur växten Cannabis sativa, och består egentligen av fibrer från den yttre delen av stammen av växten. Växten är en tålig och snabbväxande ört, som är en av de äldsta kulturväxterna i världen. I bra förhållanden kan den växa sig så hög som nio meter, men i Sverige brukar plantorna bli runt två meter höga. Den är mycket härdig och kan växa i näringsfattiga jordar i nästan alla klimat. Tack vare dessa egenskaper har människor odlat Cannabis sativa sedan år 4000 f. Kr. Växten har i Europa framförallt använts för sina fibrer. Drogbruket av växten (rekreationellt, religiöst och medicinskt bruk) uppkom i Indien, efter att växten importerats dit från Kina. I historiska förteckningar har man kunnat se att den hampa som odlades i Sverige i början av 1900-talet i princip helt saknade narkotiska egenskaper.640px-La_Roche_Jagu_chanvre_1

Hampa är en mycket användbar växt som har många användningsområden. Växtens frön används till exempel inom matindustrin, och är en bra källa till protein. Hampa används också idag till olika byggmaterial och som komponent i olika plastsammansättningar, och har historiskt använts för att skapa papper, smycken, rep och bränsle. Innan man kunde tillverka syntetmaterial var hampafibrer också ett viktigt material för att tillverka textilier, som användes till segel, säckar och kläder. Ren hampa har en struktur som inte är olik linne.

Hampan konkurrerades nästan helt ut av andra fibrer under 1900-talet, eftersom de var billigare eller krävde mindre arbete. Idag har dock intresset för kläder gjorda av hampa och andra naturmaterial ökat igen, i takt med att vi blir allt mer medvetna om de kemikalier som finns i syntetiska material och hur de kan påverka oss. Enligt Jordbruksverket odlas det hampa på 130 hektar i Sverige. Marknaden är dock fortfarande relativt liten, så om du funderar på att öppna en butik som säljer kläder av hampa och naturmaterial kan det vara en god idé att starta med en e-butik. På det sättet når du lättare ut till just dina potentiella kunder. Ett bra sätt att synas är att registrera din sida på Svenskahemsidor.com. Där kan du till exempel erbjuda dina kunder en rabattkod för att locka dem till butiken.

 

Taggar: , , ,