Fibrer från brännässla, lat. Urtica dioica, har använts för tillverkning av allt från trådar, rep, fångstnät och garn. Särskilt under bistra tider gjordes kläder av garnet. Kläder som ledde till klåda för bäraren. Högst förståeligt då nässelfibern undersöks under mikroskop. Dess fibrer är glasartade och spretar ut kring tråden. För det fall nässelfibern blandas med ull får man ett garn som är mer slitstarkt, vilket passar till att göra raggsockar eller tossor av. Med ett sådant garn får man strumpor och andra kläder i ren naturfiber. Det garn som tillverkas med både nässel- och ullfiber blir melerat och får en mycket vacker lyster tack vare nässelfiberns silveraktiga egenskap. Nässelfibern suger heller inte åt sig av färgpigmenten på samma sätt som ull gör. Nässelfiber kan med fördel spinnas och vävas till kuddfodral med vacker silvrig lyster. Uppblandat med ull fås ett vackert melerat garn. Resultatet blir att varje enskild kudde blir unik.
Nässlan historiskt sett
I egenskap av växtfiber har nässlan används under flera tusen år. Den har också används för att tillverka tågvirke, segel, finare kläder, exempelvis kliande underkläder och hårnät.
Under ett par hundra år, under 1600- och 1700-talen odlades nässlor på här för avsedda gårdar, var man även tillverkade kläder. Med industrialismen och bomullens intåg minskade nässlans betydelse under 1800-talet. Linet bidrog också till nässlans minskade popularitet.
Beredning av nässelfibern
Vid beredning av nässla till fiber finns det olika tekniker. För den som vill pröva på finns det en enkel teknik som består i att man skördar nässlorna på sensommaren då de växt sig höga och framförallt starka. Efter skörden ska man låta den torka. Då de är torra, bryts de så att blad och skal faller i bitar. Därefter kan man fläta fibrerna som finns inne i stjälkarna till ett rep. En variant är att göra tunna starka snören av nässlor. De får en fin färg eftersom det handlar om naturfibrer. De går dessutom att göra direkt av färska nässlor, inte bara de torkade.
Genom att dela nässlans stam i två delar går det att efterhand bryta loss märgen så att fibrerna friläggs. Därefter kan man tvinna ihop fibrerna. Här kan du se hur nässelfiber ser ut.
För att få till en spinnbar fiber tycks processen att frilägga nässelfibern i allt likna processen med att frilägga fibrerna i lin. Alltså en i tid ganska lång process som inkluderar att bland annat röta, torka, bråka, skäkta, häckla nässlan. Försiktighet bör dock iakttas vid rötning då nässelfibern kan komma att skadas.
Tips
Låt inget förgås. Ta tillvara de torra bladen och skalen. De kan användas till att göra ett te rikt på järn och vitaminer. Det går även att pulvrisera de torkade delarna. Använd gärna ett skydd så att du undgår att andas in det fina pulvret. Nässelpulvret kan med fördel användas som en ingrediens i matlagningen, i smoothies eller vid bakning.