Lin är ett naturmaterial med lång tradition i Sverige. Lingarn görs från växten lin, en blå blomma som även används för att utvinna linolja. Ospunnet lin kan också användas inom rörmokeri som en slags tätning, då linet har mycket absorberande egenskaper och sväller. På latin heter lin Linum usitatissium, ett namn växten tilldelades av Car von Linné och som betyder ungefär ”det mycket användbara linet”.

Lin började användas till att skapa textil redan för 30 000 år sedan. De tidigaste bevisen på användning har hittats i det nuvarande Georgien, men betydligt fler tecken på linets användning har man hittat i det antika Egypten. Där ansågs linne vara ett tecken på renhet, och bars därför av präster. Det användes också för att linda in kropparna vid mumifiering. Via handel kom linneväven att hamna i händerna på romarriket, som använde textilen till att skapa segel. Linnet spred sig över Europa under medeltiden och framåt, och upplevde en kort storhetstid, men har sedan dess förlorat sin position som en kommersiell textil, eftersom den har konkurrerats ut först av bomullen, och sedan av olika syntetiska material.

För att skapa linne av lin måste man först skapa lingarn, vilket är en tidskrävande process. Först ska linet skördas från åkern där det odlas, för att sedan genomgå en process som kallas rötning, och som innebär att linet bryts ned på naturlig väg. Sedan kommer steget i processen som kallas för bråkning, och som innebär att linet slås med en klubba för att skilja linbasten från resten av stjälken. Även det efterföljande steget, skäktning, går ut på att skilja linbasten eller fibrerna från det överflödiga i växten. Det näst sista steget kallas häckling, och går till så att man ”kammar” linfibrerna genom piggar på en träbock, för att lägga fibrerna längs med varandra och avlägsna för grova fibrer. Till slut kan man med de fibrerna som blir resultatet spinna lingarn. Om du är intresserad av lin eller andra naturmaterial, finns det ett stort utbud av tv-kanaler hos Canal Digital, där du kan hitta dokumentärer om det och om annat.

När lin är i sin ofärgade, naturliga form är det brunt till färgen. Denna färg brukar blekna något i och med att plagget slits och tvättas. Fördelen med lin jämfört med vissa andra material är att det bara krymper med första tvätten, och därefter behåller sin form. Linets absorberingsförmåga, och att tyget är så lätt, gör att det lämpar sig särskilt väl för sommarkläder. Dessutom är det ett miljövänligare alternativ än till och med andra naturmaterial, som till exempel bomull, eftersom det inte krävs lika många kemikalier för att odla lin som bomull.

Lin 2

 

Taggar: , , , , , , , , , ,