Alla som någon gång varit ute och jagat eller vandrat i Sverige vet hur viktigt det är att klä sig bra. Det svenska vädret är lurigt och kan snabbt slå om. Regn, kyla, sol och snö är bara några av många olika sorters väder du måste ta i beaktning när du är ute i den naturen. Med bra naturmaterial och lager-på-lager-principen kan du klä dig för alla sorters väder. Här kan du läsa mer om naturmaterial och hur bör klä dig i svensk skog och mark.

Naturmaterial

Materialet som dina kläder är tillverkade av är avgörande för att du ska hålla dig varm under jaktpasset eller vandringen. Undvik att ha bomull närmast kroppen eftersom det absorberar och binder fukt vilket gör att kroppen blir nedkyld. Det är mycket bättre att välja naturmaterial som transporterar bort fukt och behåller värmen även när det blir blött. Ull, merinoull och bambu är några naturmaterial som har förmågan att transportera bort svett och således reglera kroppstemperaturen så att du varken är för varm eller för kall. Hos ITAB Outdoor hittar du jaktkläder och friluftskläder i sköna naturmaterial som håller dig varm. Utöver kläder hittar du även ett brett sortiment av högkvalitativa skor, handskar och övriga accessoarer.

Lager på lager

Klädernas grundfunktion är att hålla kroppen varm och torr. Genom att klä dig i flera lager med kläder kan du enklare reglera din kroppsvärme. Om det blir för varmt tar du av dig ett eller flera lager. Om det börjar regna kan du enkelt sätta på dig ett lager som skyddar mot regn. Lagret närmast kroppen, som ofta utgörs av underkläder och ett underställ, bör alltid vara i material som transporterar bort svett och håller dig torr inifrån. Ovanpå det bör du ha ett eller flera värmande lager och slutligen ett ytterplagg som skyddar mot vin, väta och kyla. Glöm inte bort att skydda huvudet med en värmande mössa.