Det har börjat att skapas ordentligt med naturmaterial både för kläder och inredning på senare år. Dock är många av naturmaterialen redan patenterade sedan länge tillbaka i tiden – det är bara det att man inte trott på dem fram tills nu samt att det producerades på ett oekologiskt vis. Något som patenterades redan 1935 var mjölkfiber som blev ett starkt tyg som kändes lent och skönt mot kroppen.

Mjölkfiber

Redan på 30-talet lyckades man framställa fiber från mjölk. Dock gjordes detta på ett sätt som inte ansågs bra för miljön och det blev alltför komplicerat att göra det. På den tiden och fram tills nu, tillsattes stora mängder kemikalier som fick tyget att både lukta illa och kännas stelt. Idag framställs mjölktyget nästan enbart med hjälp av kasein, vilket gör att slutresultatet blir silkeslent och känns skönt att bära. Ett varumärke som idag har specialiserat sig just på kläder och tyger från mjölkfiber, är Qmilk.

Mjölktyget är inte speciellt dyrt att köpa men det kan naturligtvis kosta att starta upp ett företag som framställer det. Då kan det vara bra att ta ett lån hos Fakturino eller liknande för en komplett finansiering. Att göra mjölktyg är dock något som kommer mer och eftersom det ligger rätt i tiden att tillverka ekologiska kläder, så kan det sannerligen vara värt att starta ett företag som specialiserar sig på detta.

Så spinner man mjölktyg

När man har torkat mjölkpulver så värmer man upp kaseinet som framställs ur det. Detta blandar man också ut med ett antal andra naturliga ingredienser, för att fibern ska komma ut i delar. Dessa spins samman till ett garn på en slags modern spinnrock och vips så har man fått ett mjölkgarnnystan. För att få tyg till en hel klänning så går det åt cirka 6 liter mjölk.

Fördelar med mjölktextilier

När kaseinet och de andra ingredienserna värms upp så binds olika molekyler samman på ett sätt som gör att proteinet varken förstörs eller bryts ned. Resultatet blir ett tyg som är slitstarkt och kan används både inom mode, inredning och för t.ex bilklädsel. Den transporterar bort fukt och fungerar på det sättet ypperligt bra till sportkläder. Ofta blandas det upp med lite ekologisk bomull, för en ännu behagligare känsla, men även ensamt så ger det en fin lyster som känns lyxig på alla sätt och vis. Det har också antibakteriella egenskaper, vilket gör att fibern kan användas inom både kosmetika och medicin. Det blir alltså en allt-i-allo produkt som både läker och gör gott för planeten.

Mjölkfibern utvinns främst ur gammal överbliven mjölk, vilket det finns ganska mycket av i dagens svinn-samhälle. På detta sätt kan mjölken som inte köps i affärerna användas till textilindustrin istället.