Bambu är en fantastisk råvara som används till hundratals olika produkter över hela världen. Eftersom bambu växer så snabbt och är en tålig växt är det en utmärkt förnyelsebar råvara som både är slitstark och flexibel. Det går till exempel att tillverka byggmaterial, dekorativa föremål, djurfoder, verktyg, trädgårdsprodukter, livsmedelsprodukter samt textilier av bambu. Idag är det ganska vanligt med bambukläder, speciellt när det kommer till underkläder och strumpor. Kläderna som är tillverkade av bambu har intressanta egenskaper. De är till exempel mycket slitstarka, samtidigt som de är mjuka, följsamma och bekväma att bära.

Perfekt för underkläderWoman holding a plant against Oriental background

Bambutextilier är naturligt anti-bakteriella vilket är en av anledningarna till att det lämpar sig så väl att göra underkläder av materialet. Förutom att motverka infektioner och bakterietillväxt förhindrar även materialet att svettlukt uppstår. Bambu låter även kroppen andas när det är varmt och värmer när det är kallt. Att det är slitstarkt gör denna textil ännu mer lämpad till underkläder och kanske speciellt till strumpor. I Asien där bambu växer naturligt är det ganska vanligt med bambuprodukter och förr importerade vi nästan alla bambuvaror därifrån. Idag görs försök att odla denna växt på våra nordliga breddgrader. Nu odlas bambu i Finland t.ex, men än så länge är det enbart menat att vara till djurfoder.

Var en medveten konsument

Någonting man ska tänka på när man köper bambukläder är hur de har tillverkats. Många köper bambukläder som är tillverkade av bambuviskos, och när den typen av viskos framställs används minst lika mycket kemikalier som vid tillverkningen av bomullskläder. Det man ska leta efter som konsument är bambukläder från företag som är transparenta med hur de producerar sina textilier. Det finns nämligen ett sätt att få ett mjukt material utav bambun utan att kemikalier måste användas. Ställ frågor om du vill vara en medveten konsument. Ifall du har hittat ett företag som tillverkar riktigt miljövänliga bambuplagg, missa inte att se efter om du kan köpa dem med rabattkoder.